De flessen:
1 fles Falkenberg 2016, Fio Wines
1 fles Goldtröpchen 2016, Lotthar Kettern
Net als onze mentor voor de Portugese wijnen, Dirk Niepoort, hadden we altijd al een zwak voor Duitse wijnen. Lange tijd stonden we daar relatief alleen mee, maar de voorbije 20 jaar werd de kwaliteit van de Duitse wijnen steeds meer internationaal erkend. De wijnen horen dus zeker wel thuis in dit klassieke wijnabonnement.
Dirk Niepoort heeft zijn thuishaven in de Portugese Douro maar zwerft al zijn leven lang rond om overal ter wereld wijn te maken. Het moest er dus vroeg of laat van komen dat hij ook in de Duitse Mosel zou neerstrijken. Een ontmoeting met Philip Kettern, telg van de klassieke wijnfamilie Lothar Kettern, bracht alles in een stroomversnelling.
Vandaag komen er zo uit de kelders van de familie 2 verschillende stijlen van wijn, elk met hun eigen label. Onder het label Lothar Kettern worden klassieke Moselwijnen gemaakt, onder het label Fio Wines wordt een alternatieve, drogere stijl wijnen nagestreefd waarbij ook vaak druiven uit koelere subregio’s gebruikt worden. Fio betekent draad/link in het Portugees en verwijst naar de draad tussen Portugal en Duitsland.
De familie Kettern heeft z’n wijngaarden in Piesport in de Mittel-Mosel, het hart van de regio waar talrijke topdomeinen actief zijn. In het wijnpakket van deze maand presenteren we 2 wijnen uit oogstjaar 2016. Dat lijkt misschien oud maar voor Riesling uit de Mosel is dat geenszins het geval. De goede Riesling vraagt hier om de nodige rijping om zich van z’n beste kant te tonen en kan meestal enkele decennia mee.
2016 trok ons extra aan omdat het een jaar van grote verfijning was.
De eerste wijn uit dit pakket is afkomstig van de ‘grand cru’-wijngaard van Piesport, de steile Goldtröpchen-heuvel. Hij is klassiek gemaakt en werd dus onder het oude familie-label gebotteld. Je herkent er de typische Moselwijn in, zij het dat deze wat atypisch droog is.
De tweede wijn is gemaakt volgens de ‘Niepoort’-methode. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van ‘Falkenberg’. Dat is het hoogst gelegen en dus het koelste deel van Goldtröpchen. De druiven hebben hier wat meer zuren en dat is precies wat Niepoort zoekt om veel frisheid en droogte in zijn wijn te krijgen.
Beide wijnen zijn nu prima drinkbaar maar kunnen net zo goed nog 10 jaar kelderrijping aan.