Overslaan naar inhoud

Wijnabo avontuurlijk oktober 2024

Domaine Lissner, Alsace, Frankrijk

De flessen: 

1 fles Riesling Altenberg de Wolxheim Grand Cru 2020, Domaine Lissner

1 fles Pinot Gris 2022, Domaine Lissner

De Elzas, het wijngebied aan de Franse kant van de Rijn ten zuiden van Strasbourg, leek lange tijd in een winterslaap te vertoeven. Terwijl de Duitse riesling steeds meer internationale waardering oogstte, reden de Franse wijnmakers zich vast in veel te grootschalig geproduceerde wijnen waarin het gebrek aan kwaliteit gecamoufleerd werd met storend restzoet. 

Vandaag zien we een nieuwe dynamiek in de streek. De jonge generatie wijnmakers kiest voor een natuurlijker aanpak in de wijngaard en de kelder. Ze volgen daarbij het voorbeeld van enkele pioniers zoals Bruno Schloegel van Domaine Lissner.

Bruno besloot jaren geleden om radicaal te breken met de conventionele wijnbouw. Heel Frankrijk lag toen aan het infuus van de grote chemische bedrijven, maar de Elzas spande de kroon. Nergens werden in de wijngaarden zo hoge rendementen nagestreefd en die uitbuiting van de natuur moest gecompenseerd worden met het overdreven gebruik van pesticiden.

Bruno kon het niet meer aanzien en koos voor de tegenbeweging. De biologische methoden gingen daarbij voor hem niet ver genoeg. Hij koos letterlijk voor wildgroei in zijn wijngaarden. Hij liet zowel zijn stokken als alle andere planten en kruiden die errond opdoken de vrije loop. Gras werd niet gemaaid. Stokken werden niet gesnoeid. 

Dat zorgde de eerste jaren voor een dramatisch daling van de opbrengst. De planten moesten afkicken van hun grote afhankelijkheid van pesticiden en meststoffen. 

De hele conversie nam 7 jaar in beslag. De natuur leerde voor zichzelf zorgen, het evenwicht werd hersteld en het resultaat was indrukwekkend.

 De zielloze wijnen van het verleden maakten plaats voor wijnen vol leven. De energie spat uit het glas en de gelaagdheid van de wijnen is fascinerend. De evolutie stopt ook niet. Laat een fles Lissner gerust twee weken geopend in de koelkast staan en je krijgt elke dag een andere wijn in je glas. Ondertussen hoef je niet bang te zijn dat de wijn zou slecht worden ook al wordt er op het domein niet gewerkt met toevoeging van sulfiet. De wijnen overleven zelfs geopend probleemloos.

Het zal je dan ook niet verbazen dat de wijnen van Domaine Lissner een aanrader zijn om ook een aantal jaren te rijpen in de kelder.

wijnabo avontuurlijk november 2024
VV Niepoort, Bairrada, Portugal