De flessen:
Domaine Guillaume Overnoy, Poulsard 2022
Domaine Guillaume Overnoy, Savagnin Typé Sous Voile 2020
Onder impuls van enkele visionaire wijnmakers met namen als Tissot, Ganevat en Overnoy transformeerde de Jura zich van regio in winterslaap naar één van de meest gehypete wijnregio’s in Frankrijk. Wat de regio zo aantrekkelijk maakt? Je vindt er behalve aanstekelijke, lichtvoetige rode wijnen en de uniek smakende Savagnins ook perfecte alternatieven voor Bourgogne, maar aan een fractie van de prijs. Dat laatste verandert nuwel snel, maar er zijn nog zaakjes te doen. De wijnen van Guillaume Overnoy (neefje van de beroemde Pierre) zijn daar een mooi voorbeeld van.
In dit pakket laten we u zo’n aanstekelijke rode wijn ontdekken. Hij is gemaakt van de Poulsard-druif (ook wel Ploussard genoemd). Het is een ras dat enkel lokaal te vinden is in de Jura en goed is voor enkele honderden hectaren. Poulsard is niet heel populair bij wijnmakers omdat de dunne schil zorgt voor een grote gevoeligheid voor alle mogelijke ziektes. Maar als de omstandigheden goed zijn, kan je er dus heel lekkere wijn mee maken. De schil moet bij het wijn maken wel best lang bij het sap blijven om voldoende smaakcomponenten en kleur te onttrekken en zelfs dan is het resultaat een rode wijn waar je meestal kunt door kijken. In het glas krijg je een mooie aromatische neus en veel fruit in de mond, met soms een animale toets. De lichtvoetigheid zorgt voor een hoog ‘glou glou’-karakter. Omdat de tannines beperkt zijn, kan je deze wijn ook perfect gekoeld serveren.
Lange flesrijping is geen meerwaarde. Het genot zit ‘m vooral in de jeugdige levendigheid.
Heel anders is het gesteld met de Savagnin Sous Voile. Dat is net een wijn die, mede door de rijpingsmethode op vat, een aanzienlijk bewaarpotentieel vertoont. De rijping is gebeurd ‘sous voile’ oftewel onder een gistsluier die ontstaat als de vaten niet volledig worden afgevuld. Dat is een verschijnsel dat op veel plekken kan voorkomen. We proefden recent Mosel Riesling Sous voile, maar hadden net zo goed al witte Douro in ons glas die een gelijkaardige rijping onderging. Toch wordt de methode vooral geassocieerd met de Xerez-regio in Spanje én met de Jura.
Door een vat niet volledig te vullen, laat je zuurstof inwerken op de wijn. Die oxidatie is in vele gevallen nefast voor de wijn, tenzij zich de sluier begint te vormen. Die herstelt het evenwicht. En dan is het resultaat een wijn die oxidatieve toetsen heeft maar tegelijkertijd zijn levendigheid bewaart. Dat proeft zeer gelaagd en gaat dus niet snel vervelen. Het levert een smaak op die voor de beginnende wijndrinker misschien hoog gegrepen is, maar wie wat geoefend is, vindt het vaak het summum.